Kurser

Kurser

Datum: 12:e November

Kl 12.00-15.00 

Stenkrossen Lund

Gör din egen kallrörda tvål


En kurs i tvåltillverkning. 

Nyfiken på att göra egen tvål? Då är det här kursen för dig!

Du får lära dig grunderna i hur du själv kan göra kallrörd tvål. Vi går genom hur du lätt får fram ett recept och hur du säkert rör din alldeles egna tvål. 

Vi använder örter, micapulver och eteriska oljor för att ge tvålen färg och doft så vill du ha något speciellt med i tvålen ta med det. Annars rekommenderar vi att ni tar med förkläde och om du har, en stavmixer i metall. Handskar och skyddsglasögon kommer finnas på plats. Tvålen kommer du kunna ta med dig hem direkt men den kan först skäras upp efter någon dag och måste sedan mogna i minst en månad innan den används. 


Under kursen lär du dig:

Lite om olika typer av fetter och förtvålningstal

Hur du kan använda örtavkok för att ge tvålen extra egenskaper

Hur du kan färga in tvålen

Hur du kan använda leror eller andra tillsatser för att ge tvålen exempelvis peelande effekt. 

Datum: Kursen gick av stapeln sommaren 2022. Är intresserade av att en till kurs anordnas skicka ett mail så ser vi vad vi kan lösa

Kurs i lädersömnad


En kurs i lädersömnad. 

Vi träffas centralt i Lund och lär oss grunderna för att sy i läder. Kursen sträcker sig över en helg och sker i huvudsak dagtid och sen eftermiddag. Under kursen väljer du själv vad du vill sy utifrån ett par givna mallar så som en plånbok, en lite väska, ett kortfodral eller ett mobilfodral. 

Ingen förkunskap förväntas av deltagarna och verktyg kommer att finnas till låns under kursens gång. Allt material ingår i kursavgiften.

Vid avanmälan från deltagare senast två veckor innan första träffen återbetalas hela anmälningsavgiften. I annat fall debiteras deltagaren för material, som såklart deltagaren får. 


Under kursen lär du dig:

Lite om olika typer av läder och garvningsmetoder

De vanligaste stygnen för att sy i läder

Hur du väljer material

Att behandla dina alster för att motstå väta

Hur du kan infärga dina alster

Hur du kan dekorera ditt alster

Keramik - RAKU


Är RAKU något du vill prova på? 

Då är detta kursen för dig! Under tre träffar tillverkar, glaserar och slutligen bränner vi keramikföremål med rakutekniken. 
På första och andra träffen presenteras tekniken och dess möjligheter och vi tillverkar alster som glaserars. Du kan ringla, tumma eller dreja din lera för att skapa de saker du vill. Vi kommer dock inte gå genom och lära ut drejning då det kräver mycket övning för att bli bra. 

Under tredje träffen bränner vi sedan keramiken i en enkel rakuugn utomhus. 

Det krävs inga förkunskaper för att deltaga i kursen men vi uppmuntrar deltagarna om att arbeta med sina alster mellan träffarna.

För att kunna bränna alla sakerna under en dag får varje deltagare bränna tre normalstora föremål till exempel en skål, en kopp eller en skulptur. 

Kursen ges i mån av intresse även under andra tider, vänligen kontakta mig för mer info.

Under kursen får du lära dig:

Lite teori om olika leror och skillnaderna mellan dem.

att bygga föremål genom att ringla, tumma eller genom att arbeta med kavlade ark

hur du glaserar och vad glasyr är

hur du kan experimentera fram olika resultat med rakutekniken. 


Datum:

Kursen anordnades under sommaren 2022.